2020 Aktuality

Liberec opět ve hře

Po úspěšné sezoně v závodech Amatérů PL/CZ je Liberec opět zařazen do kalendáře na sezonu 2021. Sice ještě není znám termín, ale podle plánu by se měl Liberec stát třetím pořadatelem závodu GROPEX AMATEUR SPEEDWAY CUP v pořadí hned za Gnieznem a Lesznem. Další dva závody se pak pojedou v Rawici a finále v Ostrove Wlkp.


Co je vlastně na těchto závodech zajímavého?? Všechno protože……….
Slovo amatér může vyvolávat pocit, že se jedná o závod neumětelů a jít se podívat na tento typ závodů nemusí lákat každého a i my v Liberci jsme se tomu zpočátku bránili. Nepadají rekordy dráhy, jezdí se pouze na dvě kola a jezdci jsou rozděleni podle výkonnosti a né podle věku. Závod se jezdí na tři výkonnostní skupiny, běžný počet závodníku většinou přesahuje možnost propustnosti startovní listiny a tak se dbá na chování, vystupování a dodržování pravidel. Není vůbec výjimkou, že se na někoho prostě nedostane a musí si počkat na volné místo.


Co to vlastně je za lidi, kteří toto jezdí??

První zlatá skupina se skládá z bývalých jezdců, kteří minimálně pět a více
let již nezávodí, to znamená: nemají licenci !!!
Druhá stříbrná skupina je pouze z lidí, kteří milují plochou dráhu a tak se
to trochu naučili, ale nikdy nezávodili.
Třetí bronzová skupina jsou ti co vlastní plochodrážní speciál a opravdu se
chodí jen BAVIT.
Nejdůležitější je, že tomu všichni dávají celé své srdce!!!!!!
V sezoně 2020 už tyto závody přilákalo i jezdce z Holanska, Německa,
Maďarska, Ukrajiny a nescházeli ani zástupci z Čech. Takové malé SGP Amatérů. Všichni pořadatelé mají za povinnost zajistit vše potřebné jako by šlo o normální závod. Na konci sezony se kromě jezdců také vyhodnocuje pořadí pořadatelů. Budu se jako Liberečák sice chlubit, ale naši kluci byli dvakrát po sobě vyhodnoceni jako nejlepší pořadatel seriálu.


Letos se konalo finále závodů v Polském Gneizne – městě, které miloval Tonda Kasper a velkou část své závodní kariéry závodil právě tady a pracoval pro klub. Jméno Tondy je v tomto městě tak ceněné, že u stadionu má pomník a dokonce po ANTONÍNU KASPEROVI pojmenovali jednu hlavní ulici ve městě.


Příští rok 2021 bude zase nová výzva. Schválně kolik Čechu se přihlásí?? Určitě to nemusí být mistr světa, ani závodník, ale stačí se jít pobavit.
Ti co budou mít zájem, napište nám a rádi poradíme a zařídíme vše potřebné k vaší zábavě na ploché dráze.